Chinese中文版 English英文版

Building LAB inc. Workshop



Stephen Shoup is the kind of person to see potential in things that others might miss. In 2005, looking for a property that would house himself and his design/build firm, building Lab inc., he happened upon a roughly 6,000-square  foot lot in north Oakland California. Undeterred by the condition of the building (it had served as a shop for the late master woodcarver Miles Karpilow) or the neighborhood (Shoup calls it “transitional”), he imagined what the property could become. 


Shoup, his wife, Taya, and daughter, Hannah, relax on the deck off the kitchen with their dog,

 Stella. “For a high percentage of the year, we just roll open the door, and everybody hangs out in the kitchen,

 where we can keep an eye on Hannah,” explains Shoup. “There’s kind of a leathery quality to it,

” he says of the door, which he fabricated of steel, with glass salvaged from an old sliding door. 

The sandstone sculpture is called “Mother and Daughter.”  


“Part of the idea was to take the geometry

 that was already embedded in the site and incorporate gravel to add texture

 and a place for water to percolate into the ground,” Shoup notes. “

One of the challenges in green building is to not only minimize water use but minimize

 what is getting into our storm drains.” Shoup chose Trex decking 

(which is made from reclaimed plastic and wood) for its environmentally friendly profile and ease of maintenance. 

“A lot of the design was aimed at creating a sense of oasis,” says Shoup.

 Photo by building Lab inc.In the kitchen and dining area, 

Shoup used ipe wood and installed an energyefficient hydronic radiant heating system in the concrete floor. 

“There’s a minimalism that drives the basic design gestures,” notes Shoup. 

“I tried to temper that with a complementary materials.” 

The master bedroom occupies a long, slender space on two levels.

 “If I’d taken the platform out, there’d be no differentiation,” Shoup explains.

 “I wanted some sense of definition without putting up walls.” Bamboo was used for the stairs, walls and platform.

 Shoup accentuated the feeling of space in the master bath by opening it up to the full ceiling height.

 Ipe wood sheathes the sink and tub.

 “The tile has the appearance of stranding to play off the bamboo in the bedroom,”

 notes Shoup, who sourced the tile at Heath Ceramics seconds warehouse. “

I pulled a bunch of their lessthanperfect tiles. 

They’re a little bent, and the glazing is a bit off, but the lack of perfection actually serves us well.

” The light fixtures are from Ikea.


Two converted shipping containers (left) now house offices for Shoup’s design/build firm. “Perhaps the most successful aspect of turning this into a place to  live and an office rather than just have this shop space was moving it towards real indooroutdoor living,” he says. Taya Shoup, a  landscape designer, has refined her husband’s vision for the property with a courtyard and plantings. 


Contact us

  • Tel: 86-757-28976870
  • Fax: 86-757-28976879
  • E-mail: info@staxbond.com
  • Add: Advanced technology of Beihang University
  • Lecong, Shunde, Foshan City,
  • Guangdong Province, CHINA.

©2016 STAXBOND

CONTACT NOW

  • Penny
  • Koey
  • Derren
  • Grace